5 legkoszosabb dolog az éttermekben

Biztos vagyok benne, hogy te is kedves Olvasó szoktál étteremben étkezni. Abban már nem vagyok ilyen biztos, hogy tudod-e, hogy melyek azok a dolgok egy étteremben, amik nagyon koszosak tudnak lenni. Ezért nem árt résen lenni, és nyitott szemmel leülni az asztalhoz, mert nem biztos, hogy mindenhol mindent le- vagy elég gyakran takarítanak.   

Ahogy egy háztartásban, úgy egy étteremben is vannak napi, heti és nagyobb takarítások.

Viszont amíg az otthonokban ezeket alaposan és mindenre kiterjedően végzik, úgy az éttermekben már nem minden esetben.  Ezért összegyűjtöttem, hogy mi az a pár dolog, amire mindenképp figyelj oda, ha egy étterem asztalánál ülsz, mert nem biztos, hogy tiszta.

Só-  és borstartó

Sokan minden ételt utólag is szeretnek megsózni, és egy kis borssal meghinteni. Erre minden étteremben lehetőség van, hiszen az asztalokon mindig ott sorakozik a só- és borstartó. De lehet, hogy ez az utólag ízesítés nem is olyan jó ötlet.  A só- és borstartót rengetegen fogják a kezükbe, ezért sok baktérium tud rajta megragadni.  

Egy néhány évvel ezelőtti kutatásban a legveszélyesebbnek a borstartót titulálták, amin e. coli baktériumot is találtak. De mivel ezeket a tartókat nem törölgetik minden egyes vendég után, ezért érdemes velük vigyázni. Arról nem is beszélve, hogy arról sem vagyok meggyőződve, hogy a reggeli nyitáskor kellő gondot fordítanak-e a tartók tisztításával.

Étlap

Úgy gondolom, hogy egy étlapon százszor több baktérium ragadhat meg, mint egy vécéülőkén. Miért? Mert amíg a vécéülőkét napjában többször is áttörlik egy étteremben, (legalábbis remélem) addig az étlapok kézről kézre járnak úgy, hogy közben a törlés elmarad.

Székek

Egy 2012-es kutatásban megvizsgálták az éttermi székeket is. Az esetek 70%-ban találtak veszélyes baktériumokat. Ezzel a ténnyel én is egyet tudok érteni, hiszen sokan húzzák ki, és ülnek rá úgy, hogy az nincs folyamatosan áttörölve.  

Jó esetben reggelente a székek kárpiton kívüli részeit áttörlik, de a kárpit még mindig ott marad takarítás nélkül. (Természetesen a szék kárpit részét nem is lehet naponta takarítani, ezért javasolom az étteremtulajdonosokat a kárpit nélküli székek beszerzését.)

Snackes tálak

Az éttermek pultjainál gyakran kínálnak mogyorót vagy más finomságokat kis tálkákban. Ezekre sem árt odafigyelni, mert ha nem mossák el őket minden nap, akkor simán megragadhatnak rajtuk a szennyeződések. Ugyanez igaz fa tálakra és a fonott kis kosárkákra is, melyekben a kenyeret hozzák az asztalunkhoz.

Ételcsipesz a svédasztalon

A svédasztalos étkezések leginkább a hotelekben elterjedtek, de az önkiszolgáló éttermekben is találkozhatunk a különböző ételcsipeszekkel, és adagoló kanalakkal. Talán nem kell nagyon magyarázni, miért ragad meg ezeken is sok bacilus, ha nem takarítják, vagy cserélik le őket. Semmi sem garantálja, hogy mindenki kezet mos, mielőtt sonkát, vagy salátát szed magának a tányérjára.

Ez csak pár példa arra, hogy mely dolgok lehetnek koszosak egy étteremben, ha nem takarítják őket kellő gondossággal vagy elég gyakran. Ezeken kívül persze van még számtalan olyan dolog, ami bosszúságot tud okozni egy étteremben számunkra, ha a tisztaságra gondolunk, és igyekszem ezekre is kitérni a cikkeimben.

Oberling Léna 

Tisztaságdetektív

Tetszett az írásom?

Akkor arra kérlek, hogy oszd meg másokkal is ezt az írást, mert minden megosztással közelebb kerülünk egy tisztább világhoz.  

Szeretnél rögtön értesülni arról, hogy melyik szálláshely vagy étterem kapta meg a “valóban tiszta” minősítést? Akkor iratkozz fel a hírlevélre, kövesd a Tisztaságtérkép Facebook és Instagram oldalát, vagy olvasgass itt a Tisztaságtérkép weboldalán. A Tisztaságtérkép YouTube csatornáján pedig az utazásokról és a tesztelésekről láthatsz érdekes és hasznos videókat. Iratkozz fel minél hamarabb erre a csatornára is.

Vélemény, hozzászólás?