Hová menjünk, ha pisilni kell – nyilvános wc teszt

Minden ember számára fontos, hogy - ha a szükség úgy hozza - tiszta, lehetőleg baktériumoktól mentes, higiénikus összbenyomást keltő vécében tudja elvégezni kis- vagy nagy dolgát.

Ugye neked is az első dolgod, ha étterembe, színházba, moziba, uszodába, gyógyfürdőbe vagy sportrendezvényekre mész, hogy meglátogatod a WC – t, mosdót? Ha nem is rögtön, de előbb vagy utóbb biztosan eljön az a pillanat, amikor már muszáj az éppen aktuális intézmény nyilvános WC – jébe betérned. Éppen ezért, mert a vécét minden ember meglátogatja ott, ahol épp tartózkodik, az intézmény színvonalát – legyen az vendéglátóhely vagy sportlétesítmény, iroda vagy bármilyen intézmény – a vécék alapján ítéljük meg. Ezért nem mindegy, hogy a mosdóba betérve milyen az első benyomásunk, és nem mindegy, hogy a mosdóból visszatérve milyen érzéssel, milyen megítéléssel folytatjuk ott a szabadidős vagy éppen hivatalos tevékenységünket.

A nyilvános wc teszttel a nyilvános, bárki által látogatható vécék tisztaságát térképezem fel függetlenül attól, hogy hol található, milyen épületben, fizetős vagy sem. Ezzel a nyilvános wc teszttel akarom felhívni az emberek figyelmét arra, hogy milyen fontos a tisztaság, milyen fontos maga a takarítás szakmai tudása, és hogy milyen fontos szerepük van a takarítóknak. 

Ezen szempontok alapján nézek meg egy-egy nyilvános vécét, és a 10 pontos lista így lesz kerek, amennyiben minden feltételnek maximálisan megfelel az adott helyiség. 

 

Bejárati ajtó és környéke és a pókhálók – 1 pont

Mosdók és tükrök állapota – 1 pont

A mosdótérben a szappan, papírtölő/kézszárító és kuka – 1 pont

Vécéajtók és válaszfalak ápoltsága – 1 pont

Vécécsésze, ülőke tisztasága – 1 pont

A vécétérben a vécépapír / tisztaságizacskó / táskaakasztó / kuka – 1 pont

Csempe tisztasága – 1 pont

Padló állapota – 1 pont

Mozgáskorlátozott vécé állapota – 1 pont

Pelenkázó rész tisztasága – 1 pont

 

Ami még feltérképezésre kerül, és az összefoglalóban írok róla, de már pontozás nélkül, azok a következők:

Milyen tisztítószereket használnak a takarításhoz – sajnos ezt nem minden vécével kapcsolatban tudom majd elmondani, hiszen sokszor elzárkóznak az ott dolgozok attól, hogy erre választ adjanak nekem. Nem is értem, hogy miért…. De ahol betekintést kapok a kulisszák mögé is, azt természetesen itt az oldalon is megosztom.

nyitvatartási idő – díjfizetés – szag – akadálymentesítés – takarítószemélyzet – egyéb pozitív vagy negatív benyomás

A Tisztaságtérképre minden olyan nyilvános wc felkerül, amit meglátogattam, és feltérképeztem a tisztaság, és a higiénia szemszögéből. Ezek mellett még egy-két olyan információt is megosztok az oldal olvasóival, ami megkönnyíti az adott környéken járó vécékeresők dolgát.

Amennyiben olyan helyen jársz, ami még nincs fent a Tisztaságtérképen, akkor írj nekem a hello@tisztasagterkep.hu e-mail címre, és igyekszem arra a környékre is ellátogatni.

Ha pedig olyan helyen jársz, amiről már én is írtam, de nem azokat a dolgokat tapasztalod, amiket én, akkor is jelezd felém kérlek, mert mindig az adott helyzetet írom le, amit a látogatásom alkalmával tapasztalok. A célom az, hogy ezeket a vécéket a javaslataim alapján a látogatásom után rendbe tegyék, így előfordulhat, hogy Te már sokkal jobb állapottal találkozol, mint amilyennel én találkoztam. Ebben az esetben pedig úgy fair a részemről, ha erről abban a cikkben is említést teszek, amiben az eredeti állapotról írtam.

Az is előfordulhat, hogy egy-egy általam jónak minősített vécé a látogatásod alkalmával már nincs rendben. Kérlek, hogy azt is jelezd felém, hiszen a cél az állandó tisztaság, és az állandóan rendben tartott vécék fenntartása lenne. Így ha egy vécé állapota romlik, akkor azt is fel fogom tüntetni abban a bejegyzésen, amiben először írtam arról a mellékhelyiségről.

Szóval mindig jussak eszedbe, és mindig írj nekem üzenetet a hello@tisztasagterkep.hu e-mail címre, ha valahol gond van a tisztasággal, vagy épp ellenkezőleg, mindent tökéletesen tiszta.  

Te is nyilvános vécét üzemeltetsz? És szeretnél kilógni a sorból? Vagyis szeretnéd, ha tiéd lenne Magyarország legtisztább vécéje? Akkor vedd fel velem a kapcsolatot a hello@tisztasagterkep.hu e-mailcímre írva, és küldöm a további információkat azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudsz erre a titulusra szert tenni. 

Oberling Léna 

Tisztaságdetektív

Vélemény, hozzászólás?